Vulcanii Noroioși
Natura a înzestrat dealurile buzoiene cu un fenomen aparte, cunoscut sub numele de Vulcanii Noroioși. Aceștia sunt grupați în patru areale: Pâclele Mari, Pâclele Mici, Fierbătorile de la Beciu și Fierbătorile de la Berca.
Frumusețea acestui peisaj natural este fascinantă, prezența pământurilor fără viață („badland-uri”) și a conurilor vulcanice care aduc la suprafață „lava” rece și neagră este de multe ori asemuită unor locuri de pe alte planete sau corpuri cerești. Dar cum ia naștere acest fenomen? Emanațiile de gaze din adâncul pământului împing apele subterane la suprafață iar acestea înmagazinează argilă din rocile pe care le întâlnesc în cale. Astfel se creează noroi care generează erupții permanente și care, în final, formează conuri și cratere de mici dimensiuni.
Vulcanii noroioşi de la Pâclele Mari
La Pâclele Mari te poți urca pe cel mai mare vulcan noroios din Europa. Este un „vulcan scut”, întins pe o suprafață mare, având un con principal în centru şi mai multe conuri secundare. Bolboroseşte mai tot timpul, generând mici explozii (bule de gaz care se sparg și aruncă cu mâl), dar și curgeri de noroi. Deşi fenomenul este foarte diferit de vulcanismul magmatic, erupțiile seamănă foarte mult cu cele din Hawai’i sau Stromboli. dar la scară mai mică.
Vulcanii noroioși de la Pâclele Mici
Pâclele Mici sunt o grupare de vulcani noroioși care ocupă un platou întreg. Aici vei merge printre conuri şi printre fierbători de noroi, mulți dintre vulcani fiind activi. Gazul care stă la baza fenomenului vine de la o adâncime de circa 3 km, scăpând dintr-o rezervă de petrol. Se amestecă cu apa subterană, spală sare şi noroi, si formează astfel amestecul „vulcanic”. Gazele sunt cele care împing amestecul către suprafată şi cele care sunt responsabile pentru eruptii.
Fierbătorile de la Beciu
La Beciu, vulcanii noroioşi arată complet diferit față de pâcle. În loc de conuri, ei formează fierbători. Fierbătorile sunt bălți de noroi care bolborosesc neîncetat. Aici poți vedea cele mai multe, dar și unele dintre cele mai spectaculoase erupții. Cele mai mari dintre fierbători erup la fiecare câteva secunde, iar dacă aștepți răbdător ai şansa să vezi „fântânile de noroi”: jeturi arteziene care uneori pot fi şi cât tine de înalte.
Fierbătorile de la Berca
La Berca, fierbătorile sunt mult mai mici decât la Beciu. Sunt de fapt aglomerări de ochiuri de noroi, care bolborosesc întruna. Gazele aduc la suprafată noroaie sărate care acoperă întreg platoul. Din cauza concentrației mare de sare din noroi, aici cresc plante pe care în mod normal le găsim pe malurile oceanelor. Aşa că dacă vrei să miroşi lavanda de mare, dar sus la deal, urcă până Fierbători.
Vulcanii Noroioşi - Pâcle
Vulcanii Noroioşi - Fierbători
Indicații de orientare:
Pentru a ajunge la Vulcanii Noroioși, trebuie să mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov), să ajungeți în localitatea Sătuc (comuna Berca), iar de aici să mai parcurgeți încă 20 de km.