Vulcanii Noroioşi - Fierbători
Frumusețea acestui peisaj natural este fascinantă, prezența pământurilor fără viață („badland-uri”) și a conurilor vulcanice care aduc la suprafață „lava” rece și neagră este de multe ori asemuită unor locuri de pe alte planete sau corpuri cerești.
Dar cum ia naștere acest fenomen? Emanațiile de gaze din adâncul pământului împing apele subterane la suprafață iar acestea înmagazinează argilă din rocile pe care le întâlnesc în cale. Astfel se creează noroi care generează erupții permanente și care, în final, formează conuri și cratere de mici dimensiuni.
Fierbătorile de la Beciu
La Beciu, vulcanii noroioşi arată complet diferit față de pâcle. În loc de conuri, ei formează fierbători. Fierbătorile sunt bălți de noroi care bolborosesc neîncetat. Aici poți vedea cele mai multe, dar și unele dintre cele mai spectaculoase erupții. Cele mai mari dintre fierbători erup la fiecare câteva secunde, iar dacă aștepți răbdător ai şansa să vezi „fântânile de noroi”: jeturi arteziene care uneori pot fi şi cât tine de înalte.
Fierbătorile de la Berca
La Berca, fierbătorile sunt mult mai mici decât la Beciu. Sunt de fapt aglomerări de ochiuri de noroi, care bolborosesc întruna. Gazele aduc la suprafată noroaie sărate care acoperă întreg platoul. Din cauza concentrației mare de sare din noroi, aici cresc plante pe care în mod normal le găsim pe malurile oceanelor. Aşa că dacă vrei să miroşi lavanda de mare, dar sus la deal, urcă până Fierbători.
Știați că…
… O legendă locală relatează cum s-au format Vulcanii Noroioși? Conform acesteia, eroul Arbănaș pornește la luptă împotriva unui Balaur care făcea prăpăd în ținut. Înspăimântat de curajul eroului și rănit în timpul luptei cu acesta, Balaurul se retrage în ascunzătoarea lui de la Berca și rămâne acolo pentru veșnicie. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu Arbănaș, dar se spune că pământul uscat şi crăpat ar fi pielea Balaurului, iar prin ochiurile care fierb necontenit ar ieși la suprafață sângele fiarei.
… Peisajul Vulcanilor Noroioși este într-o continuă schimbare datorită cantității de noroi care ajunge la suprafață și a locului unde se petrec erupțiile?
Indicații de orientare:
Recomandarea noastră este să parcurgeți drumul de 2 km, de la Pâclele Mari până la Fierbătorile de la Beciu, pe jos sau cu bicicleta.