Colecții vizitabile din Geoparc
Colecții vizitabile din Geoparc
O zonă ca Ținutul Buzăului are multe comori ascunse, ce pot fi descoperite vizitând GeoGate și cele 4 colecții vizitabile din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului.
În aceste spații poți explora tainele naturii și ale pământului, misterele istoriei și farmecul culturii locale. Vizitarea lor este esențială pentru cei care doresc să exploreze și să înțeleagă mai bine frumusețea și bogăția geologică și culturală a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului.
Geoparcul cuprinde un centru de vizitare numit Geogate și 4 colecții vizitabile: „Timpul Omului” în comuna Mânzălești, „7 locuri de poveste” în comuna Lopătari, „Muzeul Formelor” în comuna Bozioru și “Casa Timpului” în Valea Salciei.
Centrul de vizitare GEOGATE
Centrul de vizitare Geogate, numit simbolic Poarta de Intrare în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, este un spațiu modern, care, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, oferă o experiență interactivă și captivantă vizitatorilor.
Istoria, frumusețea naturală și tradițiile buzoiene pot fi descoperite prin intermediul tabletelor digitale și monitoarelor interactive. În plus realitatea virtuală creează o experiență vizuală de neuitat, oferind imagini reale ale geositurilor și muzeelor din teritoriu.
Aici, obiectele tradiționale și montrele geologice expuse ne ajută să înțelegem mai bine tradițiile, cultura, precum și compoziția și evoluția terenului.
Laboratoarele educaționale reprezintă un alt punct de atracție. Vizitatorii pot învăța mai mult despre vulcani și viața marină din trecut, utilizând microscoapele digitale pentru a explora fosile și artefacte geologice.
Când ajungeți în geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, trebuie neapărat să vizitați GeoGate, punctul de pornire al oricărei experiențe în acest loc fermecător.
Informații utile:
Adresa: la intersecția dintre Sătuc și Berca, pe DN10, Strada Brașovului 95, Sătuc
Program: Poți vizita GeoGate de miercuri până duminică, în intervalul 09:00-16:00
Colecția Vizitabilă „Timpul Omului”
„Timpul Omului” din Mânzălești prezintă, în mod simbolic, legătura dintre Pământ și Om din perspectiva Timpului, pe fundamentul pietrei, lutului și sării – elementele naturale care stau la baza vieții culturale a Mânzăleștenilor. Aici puteți să admirați o colecție etnografică bogată, folosită pentru a exprima simboluri universale precum viața, moartea, renașterea, truda și statornicia locurilor.
Colecția Vizitabilă „Timpul Omului” a fost realizat în 2015, în parteneriat cu o echipă talentată de la Muzeul Național al Țăranului Român.
Informații utile
Adresă: Piatra Albă de la Grunj, comuna Mânzălești
Contact: Pentru vizitarea muzeului, vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon +40 742 904 462 (Cecilia Petrescu, custode)
Doamna Cecilia, vă va ghida prin lumea poveștilor și a simbolurilor. Spațiul este unul concentrat, încărcat de sens și de emoții. Vă invităm să vă bucurați de el, dar și de harul de povestitor al Ceciliei, care a fost propusă ca Tezaur Uman Viu.
Pentru vizionarea unui material video despre Colecția vizitabilă ”Timpul Omului” vă rugăm să accesați următorul link: https://youtu.be/-s9CgJaTYAg
Colecția Vizitabilă „7 locuri de poveste”
Colecția Vizitabilă „7 locuri de poveste” din localitatea Lopătari a fost deschisă în anul 2016 cu scopul de prezenta lumea nevăzută a poveștilor și a legendelor care sunt prezente în Ținutul Buzăului. Aici veți afla despre cele 7 locuri din Ținutul Buzăului care au inspirat de-a lungul timpului povești cu balauri, uriași, căpcăuni, spirite protectoare, pietre magice și leacuri nemaiîntâlnite.
Informații utile
Adresă: sat Lopătari, comuna Lopătari
Contact: Vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon +40 745 948 467 (Oana Blîndu)
Colecția Vizitabilă ”Muzeul Formelor”
”Muzeul Formelor” din comuna Bozioru este locul unde puteți afla povestea formării trovanților, parcurgând o călătorie în timp de peste 12 milioane de ani. Povestea este presărată cu credințe populare și legende despre aceste formațiuni geologice. De asemenea, este locul perfect în care cei mici pot vedea trovanţi în miniatură de la Ulmet.
Este primul punct în care am folosit Realitatea Augmentată pentru a crea o experiență narativă, 100% interactivă. Fie că mergeți spre Ulmet sau la așezările rupestre, opriți-vă câteva minute în Bozioru: trovanții sunt mereu bucuroși de vizitatori!
Informații utile:
Adresa: sat Bozioru, comuna Bozioru
Contact: Pentru vizitarea muzeului, vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon +40 763 575 822 (Mirela Grozav, custode)
Muzeul se poate vizita de miercuri până sâmbătă între orele 08:00-16:30 și duminica între 08:00-14:00.
Muzeul Formelor folosește Realitatea Augmentată pentru a vă oferi o experiență interactivă. Această tehnologie utilizează dispozitivul dumneavoastră mobil (telefon, tabletă). Puteți descărca aplicația noastră în incinta muzeului, iar dacă nu puteți folosi dispozitivul personal, spațiul conține tablete dedicate.
Colecţia vizitabilă „Casa Timpului”
Colecţia vizitabilă „Casa Timpului”, deschisă în anul 2020, este amenajată într-o casă țărănească și are ca scop păstrarea istoriei locului și a familiilor care au pus piatra de temelie a localității Valea Salciei. Colecția cuprinde trei încăperi: două dintre ele înfățișează o odaie de zi și un vechi dormitor din casele țărănești, iar în a treia au fost expuse unelte tradiționale. Printre obiectele pe care le puteți admira în „Casa Timpului” se numără o ladă de zestre, opaițe, cofe de apă, costume populare, carpete țesute manual, preșuri, perdele brodate și alte articole de interior, toate acestea fiind donate de către locuitorii comunei. De asemenea, vizitatorii pot admira două ii care datează din jurul anului 1800, precum și cărți bisericești din aceeași perioadă.
Pentru vizitarea colecției nu se percepe nicio taxă.
Informații utile
Site-ul https://tinutulbuzaului.org/ oferă numeroase informații despre Geoparcul „Ținutul Buzăului”: de la descrierea obiectivelor turistice, a legendelor acestui ținut, a tradițiilor și a meșteșugurilor populare, la fotografii și materiale video, la idei de drumeție precum și la hărțile și cărțile publicate despre geoparc în format electronic.