Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă, complet rural, care se mândrește cu două distincții importante: sit UNESCO și Destinație Europeană de Excelență. Este un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic, ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială. 

       Ținutul Buzăului este cunoscut pentru atracțiile sale naturale: Vulcanii Noroioși, Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focurile vii de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Pădurea Lacurile Bisoca, cât și pentru cele culturale: Așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți și Casa Memorială Vasile Voiculescu. 

      Una dintre strategiile aplicate în teritoriu este dezvoltarea turismului alternativ, de descoperire și explorare. O zonă ca Ținutul Buzăului are multe comori ascunse, aici poți explora tainele naturii și ale pământului, misterele istoriei și farmecul culturii locale

Descriere geoparc

    Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă, complet rural, care se găsește în zona de curbură a Carpaților, la tranziția dintre dealuri și munți.

     Ținutul Buzăului se mândrește cu două distincții importante: în anul 2022, Geoparcul Ținutul Buzăului a fost recunoscut ca sit UNESCO și în 2012 a fost desemnat Destinație Europeană de Excelență la categoria Turism rural, în cadrul proiectului EDEN, lansat de Comisia Europeană.

Obiective turistice

  Geoparcul „Ținutul Buzăului” este cunoscut pentru atracțiile sale naturale: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (comuna Berca) și Pâclele Mici (comuna Scorțoasa), Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focul viu de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Padurea Lacurile Bisoca cât și pentru cele antropice:  Așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului (comuna Bisoca) și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Casa Memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov.

Centre de vizitare din Geoparc

O zonă ca Ținutul Buzăului are multe comori ascunse, ce pot fi descoperite vizitând GeoGate și cele 4 centre de vizitare din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului.

În aceste spații poți explora tainele naturii și ale pământului, misterele istoriei și farmecul culturii locale. Vizitarea lor este esențială pentru cei care doresc să exploreze și să înțeleagă mai bine frumusețea și bogăția geologică și culturală a Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului.

 Geoparcul este situat în partea de nord a județului Buzău, la tranziția dintre dealuri și munți. Este un teritoriu complet rural care coincide cu limitele administrative a 18 comune: Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăeşti, Chiliile, Cănești, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătău, Scorţoasa, Săruleşti, Valea Salciei, Vintilă Vodă.

      Având o suprafață vastă, pentru a ajunge și vizita Geoparcul Ținutul Buzăului sunt recomandate autovehiculele personale ca mijloc de transport. Geoparcul are două intrări principale prin comuna Berca (situată la  130 km. de București) și prin comuna Colți (situată la 80 de km. de Brașov).