Tezaure Umane Vii din județul Buzău

     Tezaure Umane Vii a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

     Aceasta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.

     Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Amelia Papazissu

     Amelia Papazissu – deține titlul onorific de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO (acordat în anul 2013) și a primit distincția „Meritul Cultural” în anul 2015.

     Este meşter popular de peste trei decenii și singurul creator de artă populară din țară în tehnica țesutului în păr de capră,  precum și  un dascăl neobosit în misiunea de a transmite generaţiilor următoare meşteşugul ţesutului ori pe cel al cusutului.

     Este o bună cunoscătoare a ţesutului la războiul vertical – gherghef, creându-şi în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor, cu elemente specifice ţesăturilor de pe Valea Slănicului.

     În prezent încă practică meşteşugul ţesutului în păr de capră şi lână, realizând produse tradiţionale pentru expoziţii, concursuri şi târguri de meşteri.

Mircea Micu

     Mircea Micu – a primit titlul onorific de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO în anul 2013.

   Pe lângă talentul de a cânta la mai multe instrumente: bucium, cimpoi, fluier, caval, ocarină și frunză, rapsodul popular a deprins și meșteșugul de a-și confecționa singur instrumentele populare la care cântă, fiind astfel unul dintre puținii creatori de instrumente muzicale din țară (cimpoi și bucium).

   Materialele din care realizează instrumentele populare sunt: pentru cimpoi – piele de capră, pentru bucium – lemn de paltin și cireș, pentru caval și fluier – lemn de prun roșu, și pentru ocarină – pământ galben (lut).

   Pe lângă confecționarea instrumentelor, trebuie să amintim faptul că Mircea Micu a reușit să învețe de-a lungul anilor mai multe generații de copii cântatul la cimpoi și chiar de a confecționa sub îndrumarea sa aceste vechi instrumente tradiționale.

Liviu Balâc

    Liviu Balâc – a primit titlul onorific de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO în anul 2022.

   Elementul de patrimoniu pe care Liviu Balâc îl transmite este icoana în lemn. Acesta a făcut artă din prelucrarea lemnului și este creator de icoane.

   După ani buni de activitate și de documentare, meșterul popular a reușit să stăpânească toate tehnicile de realizare a icoanelor.

   Este preocupat de această artă de mai bine de 30 de ani, timp în care a participat la proiecte europene, a urmat cursuri la Muzeul Satului și la Muzeul Țăranului Român, a participat la ateliere și târguri de meșteri populari.

   De aesemenea, Liviu Balâc a colaborat cu administrația locală pentru promovarea activităților în domeniul educației non-formale, pentru transmiterea tradițiilor către generațiile mai tinere.