Comuna Mânzălești - „Blue zone” („zona albastră”) din România
În lume sunt foarte puține „zonele albastre”, cu aer curat, nepoluat, recunoscute pentru longevitatea localnicilor.
În comuna Mânzăleşti, locul unde se înalţă ca un pinten alb Grunjul, în geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, aproape de tărâmul „Focului viu”, oamenii tind să atingă vârste de peste 90-100 de ani, procentul fiind similar cu cel din faimoasele ‘zone albastre’ din Sardinia sau Costa Rica.
Stilul de viaţă sănătos, încă profund legat de ritualurile agricole şi de tradiţii vechi, consumul de alimente curate cultivate în grădină, munca, postul, toate încununate de aerul curat de munte, sarea, relieful şi pădurile care înconjoară comuna Mânzălești par a fi cele care au contribuit la prelungirea vieţii oamenilor chiar și dincolo de 100 de ani, o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei. Dar locuitorii comunei Mânzălești mai au un secret: beneficiază de aerosoli salini, deoarece locuiesc pe un munte de sare. Aici, fiecare gură de aer este terapie pură.
La finele anului 2023, conform datelor primăriei Mânzălești, din cei 2.000 de locuitori ai zonei, 40 aveau vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă circa 2% din populație. Această incidență este una neobișnuită, fiind de patru ori mai mare comparativ cu media națională din România.
Asociația Ținutul Buzăului și-a propus să ”conserve” secretele bătrânilor locului pentru ca acestea să nu dispară odată cu ei, captând în diferite materiale video acest rezervor de înțelepciune care i-a făcut pe localnici să-și asigure un trai tihnit și să bată recorduri de longevitate.
Comuna Mânzălești a stârnit pasiuni şi în trecut. Fermecat de peisajele rurale, Alexandru Vlahuţă i-a dedicat comunei Mânzălești un întreg capitol în cunoscuta sa operă „România pitorească“.
Descoperă povestea lui Nea Gică, un miracol al longevității:
https://tinutulbuzaului.org/povesti-din-tinut/