Schitul Berca Mănăstirea-Cetate Berca
Cunoscut şi sub denumirea de Mănăstirea-cetate Berca, schitul este amplasat pe un vârf de deal la intrarea în localitatea cu acelaşi nume, având o largă deschidere spre pădurile seculare din apropiere, motiv pentru care istoricii o consideră o veritabilă poartă fortificată a Văii Buzăului. Schitul poartă hramul “Sfinții Arhanghel” din comuna Berca și a fost ctitorit de stolnicul Mihalcea Cândescu şi soţia sa – Alexandrina Cantacuzino, în anul 1694. În perioada 1984-1987, biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost consolidată, iar pictura actuală (care a înlocuit-o pe cea originală realizată de cunoscutul zugrav Pârvu Mutu) este opera conducătorului şcolii de zugravi de la Buzău – Nicolae Teodorescu pitarul. Schitul a fost conceput ca mănăstire de tip cetate, curtea centrală şi biserica fiind împrejmuite cu ziduri mari de cărămidă, asemenea celorlalte aşezăminte brâncoveneşti. Este schit de maici şi de curând a fost renovat.
Obiectivul se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Buzău.
Legenda spune că, în trecut, așezământul mohalal avea tuneluri săpate în pământ pentru refugiul din calea năvălirilor otomane. Două tuneluri plecau din pivniţa stăreţiei – unul spre nord, care ieşea în pădure şi altul spre est, care ieşea la aproape 50 m depărtare de ziduri, în coasta dealului.
Informații utile:
Adresa: strada Bisericii, nr. 130, Berca, comuna Berca Accesul se face de pe DN 10 Buzău – Braşov, din dreptul localităţii Sătuc, apoi pe DJ 203L, loc. Berca.
Hramuri: 8 noiembrie – Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Indicații de orientare:
Adresa: strada Bisericii, nr. 130, Berca, comuna Berca km.
Accesul se face de pe DN 10 Buzău – Braşov, din dreptul localităţii Sătuc, apoi pe DJ 203L, loc. Berca.