Mănăstirea Cetate Bradu
Începuturile Mănăstirii Cetate Bradu se pierd în negura timpului… Deși a fost atestată documentar pentru prima dată la 15 ianuarie 1600, aceasta este mult mai veche.
Construcția Mănăstirii Bradu a fost inițiată de către familia boierească a Cândeștilor și continuată de către Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul, din acest motiv fiind cunoscută ca “Mănăstirea Doamnei Neaga”, o bijuterie arhitecturală, cu o istorie tumultoasă.
În anii1640 – 1641, Radu Cândescu a înconjurat-o cu ziduri de cetate pentru a proteja complexul de atacurile turcilor; și domnitorul Constantin Brâncoveanu a locuit aici. Din porunca sa, pe latura de vest a incintei fortificate, s-a construit Casa Domnească.
În timpul Revoluției de la 1821, cetatea a fost folosită ca refugiu de către boierii din zonă, fiind atacată, în repetate rânduri, de eteriști.
Ultimele porți masive ale cetății, care datează dinainte de 1821 și păstrează în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb, pot fi văzute astăzi la Muzeul Județean Buzău.
Mănăstirea Cetate Bradu este un loc cu o mare încărcătură spirituală și istorică, fiind strâns legată de mari personalități care au scris pagini importante de istorie.
Indicații de orientare:
Pentru a ajunge