IMGP0411 © Daniel Stătescu
IMGP0407 © Daniel Stătescu
DSCF0031100
d_cinlike
4. Mănăstirea Ciolanu © Daniel Stătescu
_CSR8865
IMGP7927 © Daniel Stătescu
IMG_20200209_143159
previous arrow
next arrow

MĂNĂSTIREA CIOLANU

 

Mănăstirea Ciolanu este cea mai veche aşezare monahală din județul Buzău. Potrivit tradiției, Biserica Veche, ce datează din anul 1590, a fost ridicată de către Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Vodă Turcitul.

Mănăstirea Ciolanu, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, se află pe locul unei sihăstrii mai vechi, pe culmea Dealului Ciolanu.

Mănăstirea are două biserici: Biserica Veche cu hramul „Sfântul Gheorghe” ce datează de la sfârșitul sec. al XVI-lea și Biserica Mare, având hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ctitorită de către episcopul Chesarie al Buzăului, în anul 1828.

Catapeteasma Bisericii vechi, ce datează din 1857, a fost dăruită și realizată de către pictorul Nicolae Teodorescu Pitarul, cel care a condus școala de pictură de la Buzău, la jumătatea secolului XIX. Tot acesta a zugravit și Biserica Mare a Mănăstirii.

La Ciolanu sunt adăpostite și multe dintre icoanele realizate de către Gheorghe Tăttărescu,  nepot al lui Nicolae Teodorescu și inițiatorul primei școli de pictură neoclasică din România.

În Mănăstirea Ciolanu, este amenajat un muzeu cu exponate din secolele XVIII-XIX, unde pot fi admirate obiecte de cult şi veşminte bisericeşti, o colecţie de artă bisericească, iar biblioteca aşezământului monahal are un fond de carte românească rară.

Frumusețea și spiritualitatea acestui loc sacru în mijlocul naturii fac din Manastirea Ciolanu un reper important al turismului religios buzoian.

Indicații de orientare:

Pentru a ajunge la