Platoul Salin Meledic
La Mânzălești, domnește sarea, care, vizibilă până la suprafață, creează peisaje unice. Se spune că este zona cu cel mai complex refief de carst din România, aici fiind zeci de peșteri decorate cu stalactite și cristale și văi adânci săpate în roca albă. Acest tărâm învăluit în sare și mister cuprinde Muntele de Sare și Platoul Meledic.
Platoul salin Meledic
Platoul Meledic este o rezervație naturală, speologică și zoologică care se întinde pe o suprafață de 67,5 hectare. Aici se întâlnește unul dintre cele mai mari zăcăminte salifere din țară.
Platoul salin Meledic este cel mai cunoscut și accesibil dintre domurile de sare. Pe platou se găsesc două lacuri, o rezervație naturală, un canion și o colecție in aer liber de sculpturi în lemn.
Prin dizolvarea sării rezultă forme de relief spectaculoase, cu dimensiuni și fizionomii variate. Un exemplu reprezentativ este ansamblul de peșteri săpate în sare de apele subterane.Aici se află și peștera 6S, descoperită în anul 1980, fiind a doua peșteră în sare ca lungime din lume (3190 m).
Misterul locului este dat de lacul din mijlocul platoului care are apa dulce, desi este amplasat intr-un masiv de sare.
În celebra sa operă „România pitorească”, fascinat de frumusețea Platoului Meledic, Alexandru Vlahuță îi dedică un întreg capitol și îl descrie astfel: „Suntem la Meledic, una din cele mai largi deschizături din Carpații Buzăului. Măgura pe care stăm – un vârf înalt de unde privim toata valea Meledicului și munții depărtați cari-o înconjoară – se cheamă Gruiul Haiducilor. Un mândru castel se ridică pe marginea lacului, flori ne-mpresoară, stelele tremură-n lac, lin clincătă pe vale apele Slănicului.”
Muntele de Sare
Muntele de Sare este de o frumusete impresionanta si este considerat un monument al naturii; pe intreaga suprafata se pot observa râpe imense și fisuri albe, pe unde sarea iese la suprafață, iar aerul proaspăt și sărat este un real beneficiu pentru organism.
Grunjul de la Mânzălești
Grunjul de la Mânzălești este un monument al naturii format din cenușa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum 14 milioane de ani.
Conform studiilor cercetătorilor, în urmă cu 14 milioane de ani în urmă, o eruptie vulcanică a umplut cerul de cenuşă: sticlă din magmă şi cristale microscopice. Vântul a purtat norul cenuşiu deasupra mării, iar cenuşa a căzut ca o ninsoare. Materialul magmatic s-a aşezat pe fundul mării, unde s-a pietrificat de-a lunqul milioanelor de ani. La confluenta dintre două râuri, un pinten alb de cenusă vulcanică a rămas martor al acestui eveniment: Grunjul de la Mânzălești.
Informații utile:
- Din motive de siguranță, accesul în Peștera 6S este interzis.
- Pentru vizitarea Muzeului „Timpul Omului” de la Mânzălești, vă rugăm să anunțați telefonic sosirea dumneavoastră la numărul de telefon: 0742 904 462.
Știați că…
…În anul 2015 a fost creat Muzeul „Timpul Omului” de la Mânzălești care întruchipează viața și legătura dintre pământ și om, povestită din perspectiva trecătoare a timpului? Astfel, puteți să admirați o colecție etnografică bogată, folosită pentru a exprima simboluri universale precum viața și statornicia locurilor.
…Localitatea Mânzălești a fost atestată documentar în anul 1522, într-un hrisov din vremea lui Radu de la Afumați?
Indicații de orientare:
Pentru Pentru a ajunge la Platoul Meledic, există următoarele posibilități:
Drumul european E85,iar din comuna Mărăcineni urmați drumul județean 203K către Mânzălești – Lopătari.