Tezaurul de la Pietroasa
Cloșca cu puii de aur
„Cloșca cu puii de aur” este unul dintre cele mai importante tezaure arheologice descoperite vreodată în țara noastră. De la descoperirea acestuia și până astăzi, a stârnit interesul istoricilor și imaginația celor care l-au văzut.
In primăvara anului 1837, localnicii Stan Avram și Ion Lemnaru au descoperit “Cloșca cu puii de aur”, comoara formată din 22 de piese din aur, in timp ce extrageau piatră in zona “Poiana Crudului”.
După un an în care au ținut comoara ascunsă, Lemnaru și Stan l-au cunoscut pe Anastase Verusi, antreprenor albanez, care a cumpărat pentru 4000 de piaștri toate cele 22 de piese. Acesta a deformat majoritatea obiectelor, iar tava mare a fost tăiată cu un topor.
Verusi a fost denunțat de catre arendașul moșiei din Pietroasa și, astfel, în 1838, descoperirea tezaurului de la Pietroasa a devenit publică.
Denumirea “Cloșca cu puii de aur” a fost data chiar de catre Ion Lemnaru; modul in care erau asezate cele 22 de obiecte, sugerându-i imaginea unei cloști care își apără puii.
Tezaurul „Cloșca cu puii de aur” a fost, de-a lungul timpului, prilej de pradă, de îndelungate studii științifice, “dezmembrat, brutalizat, furat, regăsit, plecat în exil la Moscova și redobândit când nimeni nu mai spera”.
Importanța deosebită a tezaurului a fost apreciată și de către conducerea Țării Românești care prin decretul domnesc al lui Alexandru Dimitrie Ghica, hotăra, la 26 iulie 1838, expunerea lui permanentă într-un muzeu. Primul loc ales pentru expunerea tezaurului a fost în cadrul colecțiilor Școlii Sf. Sava, începând cu anul 1842. Aici a fost văzut în anul 1961 de Alexandru Odobescu, care își va dedica întreaga viață studiului acestor piese. Acesta a publicat lucrarea „Le tresor de Pietrossa” între anii 1889-1900 la Paris și Leipzig.
Devenit cel mai valoros tezaur descoperit pe teritoriul României, „Cloșca cu puii de aur” a fost prezentată alături de Chihlimbarul de Colți, ambele din județul Buzău, la Expoziția Universală de la Paris din 1867.
După încheierea expoziției de la Paris, tezaurul a fost expus la Londra, iar în anul 1872, s-a aflat la Expoziția Internațională de la Viena.
Informații utile:
- Tezaurul de la Pietroasa este expus în original la Muzeul Național de Istorie din București.
- În timpul restaurarii pieselor deteriorate, au fost realizate mai multe copii; una dintre ele poate fi văzută la Muzeul Județean Buzău.
- Locul unde a fost descoperit poate fi vizitat. În comuna Pietrosele a fost amenajat un amfiteatru care are drept laitmotiv piese reprezentative ale tezaurului sculptate în piatră albă de Năeni.
Știați că…
…Până la găsirea mormântului lui Tutankamon, „Cloșca cu puii de aur” a fost cel mai important tezaur antic descoperit al lumii?
Indicații de orientare:
Accesul către monumentul care marchează locul unde a fost descoperit Tezaurul de la Pietroasa se face pe DN 1B apoi pe DJ203C către Pietroasa – Pietroasa Mică.