Muzeul Judetean Buzau 3
Muzeu Buzau
IMG_6582
IMG_6578
IMG_6575
IMG_6576
IMG_6577
IMG_6574
IMG_6573
Colectia telefoane Muzeu 2
Colectia telefoane Muzeu
Colectia-de-Telefoane
Muzeul Judetean Buzau 2
previous arrow
next arrow

Muzeul Judeţean Buzău

Colecția globe-trotterului Dumitru Dan - “Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”

     Muzeul Județean Buzău este principala instituție muzeală din județul Buzău. Clădirea muzeului a fost construită între anii 1931-1937 şi este inclusă în lista monumentelor de patrimoniu, numărându-se printre cele mai impunătoare construcţii ale municipiului Buzău.

     Structura sa cuprinde 3 departamente (Arheologie, Istorie-Memorialistică, Artă plastică) și 4 colecții externe, una situată în municipiul Buzău (Muzeul de Etnografie Vergu Mănăilă) și celelalte situate în comunele Colți (Muzeul Chihlimbarului), Tisău (Muzeul Tabăra de sculptură Măgura) și Pârscov (Casa Memorială Vasile Voiculescu).

     Are peste 67.000 piese în colecțiile sale, printre care amintim o copie a tezaurului ”Cloșca cu puii de aur” și cea mai mare pepită de chihlimbar de Colți (3450 g).

    Secţiile de arheologie şi istorie deţin piese valoroase aparţinând diferitelor perioade istorice: aspectului cultural Stoicani-Aldeni, culturii Monteoru, plastică geto-dacică de tip Cârlomăneşti, piese aparţinând epocii romano-bizantine, culturilor Sântana de Mureş, Ipoteşti-Cândeşti, Dridu şi Evului Mediu. Sunt reprezentate vestigiile rupestre din Munţii Buzăului, inventare arheologice din săpăturile efectuate la cetăţi feudale (Vintilă Vodă, Berca, Bradu ş.a.), elemente arhitectonice medievale.

     Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați site-ul muzeului: https://www.muzeubuzau.ro/

Muzeul Județean Buzău deține şi câteva colecţii inedite precum:  Colecția globe-trotterului Dumitru Dan şi Colecția de telefoane.

     La Muzeul Judetean Buzau se afla colectia unica in tara – “Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, care aduce in atentia publicului personalitatea lui Dumitru Dan si evidentiaza rolul de purtator de valori traditionale romanesti pe toate meridianele globului. 

   Povestea celor 497 perechi de opinci incepe in anul 1910, la Bucuresti, cand Dumitru Dan a plecat pe jos în jurul lumii împreună cu alţi 3 colegi, in cadrul concursului de globe-trotteri organizat la Paris.

     Pe tot parcursul călătoriei, pentru a se putea susţine material, globe-trotterii români au ţinut mici spectacole interpretând poezii, cântece şi dansuri româneşti în marile oraşe şi capitale ale lumii.

      Dumitru Dan a fost singurul care a finalizat aceasta calatorie in jurul lumii pe jos si, în 1923 la Paris, a primit premiul de 100 000 franci şi titlul de campion mondial.   Performanța lui a fost consemnata în ”Cartea Recordurilor” în anul 1985.

     Absolvent al Facultatii de Geografie de la Paris, a fost profesor la Buzau, unde si-a petrecut mare parte din viata. A murit in anul 1978, iar mormântul lui se află în Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău.

     Colecţia prezintă documente: articole apărute în presă despre vizita globe-trotterilor în diverse oraşe ale lumii, afişe de spectacole, cărţi poştale ilustrate, contracte teatrale, fotografii, cât și bunuri etnografice, obiecte de medalistică şi sigilografie, insigne şi medalii, cocarde, înregistrări audio ale lui D. Dan din anii ‘70 și filme documentare, reconstituiri.

     Expoziţia are o structură narativă configurată pe 15 teme diferite și redă prin intermediul unor diorame unele dintre cele mai dificile momente din timpul traseului, întreaga construcţie tematică având ca „voce” principală relatările globe-trotterului despre temerara sa călătorie.  În sală sunt expuse, de asemenea, 497 de perechi de opinci.

Colecția de telefoane

     Considerată cea mai mare colecţie de acest gen din ţară cu piese în stare de funcţionare, ea cuprinde peste 300 de aparate telefonice de provenienţă românească și străină, de toate formele şi mărimile, și ilustrează cronologic istoria și rolul important pe care această invenție l-a avut şi îl are în viețile tuturor oamenilor, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre.

     Sunt telefoane civile şi militare, de masă şi de perete, telefoane publice, militare, staţii de emisie-recepţie şi centrale telefonice, cu baterie locală, cu baterie centrală şi automate, din România, Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia. O mare parte din aparate sunt realizate de firme celebre, unele dintre acestea încă pe piaţa mondială.

    O piesă importantă a colecției o reprezintă aparatul telefonic de masă realizat artizanal, care datează din anii ’50 şi care a funcționat în secretariatul fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, în perioada 1961-1965.

Informații utile:

Adresa: Aleea Castanilor, nr. 1, municipiul Buzău,  jud. Buzău, cod 120360

Tel.: 0238-710561 
Site-ul muzeului: https://www.muzeubuzau.ro/

 Program de vizitare

     10:00 – 18:00 (1 mai – 30 septembrie)

  • Luni – închis.

Indicații de orientare:

Bd-ul Nicolae Bălcescu nr.50
mun. Buzău, jud. Buzău, România