Trasee de drumeție
Trasee de drumeție în Masivul Penteleu
Masivul Penteleu se află la extremitatea estică a Munţilor Buzãului, fiind despărţit de Munţii Vrancei şi de masivul Podu Calului prin culoarele văilor Bâsca Mare şi Bâsca Micã. Are şase vârfuri ce depăşesc 1500 m altitudine şi impresionează prin culmile sale prelungi, pajiştile întinse şi extraordinara frumuseţe a peisajelor ce pot fi admirate aici.
Înconjurat de brâul de ape format de râurile Bâsca Mare şi Bâsca Mică, Masivul Penteleu are culmea principală orientată de la nord la sud şi înşiruie cele mai mari înălţimi din zona Carpaţilor de Curbură: Vârful Ciulianoş (1602 m), Vârful Corâiu (1608 m), Vârful Crucea Fetei (1577 m), Vârful Penteleu (1772 m), Vârful Viforâta (1667 m), Vârful Piciorul Caprei (1520 m). Culmea se desfășoară între localitățile Comandău (jud. Covasna) la nord-est și Varlaam (jud. Buzău) la sud.
Cunoscut drept „Rege al Munţilor Buzăului”, Masivul Penteleu reprezintă principala atracţie montană din judeţul Buzău pentru turiştii dornici de aventură şi explorare. Un adevărat paradis al drumeţiilor, masivul are trasee cu grad mediu de dificultate care sunt accesibile atât pentru începători, cât şi pentru experimentaţi.
Trasee de drumeție în Munții Siriu
Munții Siriu sunt situați în partea vestică a Munților Buzăului, iar ca delimitare, sunt separaţi de culmea Tătaru-Tătăruţ prin culoarul văilor Crasna şi Siriul Mare, de culmea Monteoru prin valea Siriului, iar de masivul Podu Calului prin Valea Buzăului. Munţii Siriu sunt dominaţi de Culmea Mălâia (1662 m) şi de vârful Bocârnea (1657 m).
Culmea Mălâia are un profil asimetric şi este delimitată în est de un versant abrupt, iar în vest de unul mai lin. Acoperită cu grohotişuri în care s-a dezvoltat o vegetaţie deasă de arbuşti, unde predomină ienupărul, culmea Mălâia are două microdepresiuni. În prima microdepresiune se află Lacul Vulturilor sau „Lacul fără fund”, iar în cea de-a doua microdepresiune este Lacul Sec (mai mult o mlaştină cu câteva ochiuri de apă).
Cu o înfăţişare de cupolă, Vârful Siriu (Bocârnea) are o formă aparte, inedită, pitorească, cu multe vârfuri secundare, cu creste, cu turnuri şi cu jgheaburi. Datorită peisajului, văile de aici – Mreaja, Milea, Crasna – sunt foarte atractive pentru hiking.
Pentru turiştii pasionați de drumeții, Munţii Siriu sunt un colţ de rai, cu locuri superbe care atrag prin frumuseţea lor liniştitoare şi prin peisajele unice întâlnite aici.
Trasee tematice în Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului
Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind astfel un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță mondială.
”Ținutul Buzăului” este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găsește în zona de curbură a Carpaților, la tranziția dintre dealuri și munți. Este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de 1036 km², și care coincide cu limitele administrative a 18 comune (Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni). În Ținutul Buzăului trăiesc aproximativ 45.000 de locuitori, cu o tradiție a locuirii care se întinde cel puțin până în epoca bronzului.